Waarom een lokale marketingstrategie?
Lokale marketing stelt je in staat om je te richten op mensen die zich fysiek dicht bij je bedrijf bevinden, makkelijker bereikbaar zijn, en daadwerkelijk je producten of diensten kunnen afnemen.
Jij kent je omgeving
Een lokale marketingstrategie betekent marketingboodschappen die relevant zijn voor de lokale cultuur, trends en behoeften. Dit vergroot de kans dat je boodschap aankomt bij je doelgroep.
Je valt sneller op
Met lokale marketing val je sneller op bij de lokale zoekresultaten. Als een vertrouwd lokaal bedrijf, trek je potentiële klanten aan die waarde hechten aan ondersteuning van lokale bedrijven.
Meer vertrouwen
Je lokale aanwezigheid helpt bij het opbouwen van vertrouwen bij je klanten. Klanten voelen zich vaak comfortabeler bij het kopen van producten of diensten van bedrijven die ze kennen en waar ze langs kunnen gaan.
Ambassadeurs
Tevreden klanten zijn eerder geneigd om vrienden en familie aan te bevelen om jouw bedrijf te bezoeken.
Kosteneffectiever
In vergelijking met grootschalige nationale of internationale marketingcampagnes kan lokale marketing vaak kosteneffectiever zijn. Je kunt je budget gericht inzetten op specifieke lokale kanalen en tactieken die de grootste impact hebben.
Online zichtbaarheid groter
Veel mensen gebruiken tegenwoordig zoekmachines om lokale bedrijven te vinden. Door lokale marketingstrategieën te gebruiken, kun je je online zichtbaarheid vergroten en ervoor zorgen dat potentiële klanten je gemakkelijk kunnen vinden.
Loyaliteit
Door betrokken te zijn bij lokale evenementen, liefdadigheidswerk en activiteiten kun je je bedrijf positief positioneren binnen de gemeenschap. Dit draagt bij aan je imago en kan loyaliteit bij klanten opbouwen.
Lokale markten kunnen snel veranderen, en als lokaal bedrijf kun je gemakkelijker inspelen op deze veranderingen en je marketingaanpak dienovereenkomstig aanpassen. Als lokaal bedrijf kun je meestal een persoonlijkere klantenservice bieden. Dit kan leiden tot sterke klantrelaties en herhaalde zaken.
Al met al kan lokale marketing een krachtig hulpmiddel zijn om je onderneming te laten groeien, relevant te blijven in je gemeenschap en een duurzaam klantenbestand op te bouwen.
Identificeer je doelgroep
Om je lokale marketingstrategie effectief te laten verlopen, begin je met het identificeren van je doelgroep. Wie zijn je lokale klanten? Welke wensen hebben ze, welke voorkeuren? Op welke manier doen ze hun inkopen, waar letten ze op, wat vinden ze belangrijk?
Kijk naar de gegevens van je bestaande klanten. Wat zijn hun demografische kenmerken, zoals leeftijd, geslacht, locatie en inkomen. Welke producten of diensten hebben ze bij je afgenomen? Dit kan je helpen inzicht te krijgen in wie je huidige klanten zijn.
Bestudeer ook de demografische gegevens van de lokale bevolking in je omgeving. Daarin vind je informatie zoals bevolkingsaantallen, leeftijdsverdeling, inkomensniveaus en levensstijlen. Deze gegevens kunnen je helpen bij het begrijpen van de algemene kenmerken van de mensen in je lokale markt.
Kijk om je heen en luister
Kijk ook eens bij je lokale concurrenten. Wie zijn hun klanten? Wat voor soort mensen trekken ze aan? Dit kan je inzicht geven in het type klanten dat al geïnteresseerd is in vergelijkbare producten of diensten in jouw regio.
Organiseer enquêtes of peilingen om meer te weten te komen over de voorkeuren, behoeften en interesses van de mensen in je lokale gemeenschap. Je doelgroep kan na verloop van tijd veranderen. Blijf je klantengegevens en prestatiegegevens volgen en pas je doelgroepsegmentatie aan als dat nodig is.
Luister naar feedback van je bestaande klanten. Wat vinden ze leuk aan je producten of diensten? Waarom hebben ze voor jou gekozen? Deze informatie kan je inzicht geven in waarom mensen voor jouw bedrijf kiezen en wat hen aanspreekt.
Deel je doelgroep op
Ontwikkel persona’s voor verschillende soorten klanten die je wilt bereiken. Een persona is een fictief profiel dat de demografische informatie, behoeften, doelen en uitdagingen van een typische klant vertegenwoordigt. Dit kan je helpen je doelgroep concreter voor ogen te hebben.
Identificeer welke specifieke behoeften en problemen jouw producten of diensten kunnen oplossen voor de mensen in je lokale markt. Dit kan je helpen om je marketingberichten en aanbiedingen beter af te stemmen op je doelgroep.
Verdeel je doelgroep in verschillende segmenten op basis van gedeelde kenmerken. Dit kunnen factoren zijn zoals leeftijdsgroepen, interesses, beroepen, gezinssituaties, etc. Zo kun je je marketinginspanningen beter afstemmen op de specifieke behoeften van verschillende groepen.
Tools en technieken om je lokale doelgroep te leren begrijpen
Dus je wilt meer inzicht krijgen in je lokale doelgroep om daarna succesvolle marketingcampagnes te kunnen lanceren. Dan zijn dit tools en technieken die je daarbij van pas kunnen komen.
Google Analytics
Deze tool biedt diepgaande inzichten in het gedrag van bezoekers op je website, inclusief demografische gegevens zoals leeftijd, geslacht, locatie en interesses.
Google Mijn Bedrijf Insights
Als je een fysieke locatie hebt, bieden de inzichten van Google Mijn Bedrijf gegevens over hoe mensen je bedrijf vinden, inclusief zoekopdrachten en locatiegegevens.
Facebook Audience Insights
Deze tool geeft je diepgaande informatie over je Facebook-volgers, inclusief demografische gegevens, interesses, locatie en gedrag.
Instagram Insights
Als je actief bent op Instagram, biedt deze functie inzicht in je volgers en hun gedrag, waardoor je beter kunt begrijpen wie je content bekijkt en erop reageert.
Twitter Analytics
Voor ondernemers die Twitter gebruiken, biedt deze tool inzicht in je volgers, betrokkenheid en prestaties van tweets.
SurveyMonkey
Gebruik deze tool om online enquêtes te maken en te verspreiden onder je lokale klanten om diepgaande inzichten te verkrijgen in hun demografische gegevens, behoeften en voorkeuren.
lokale zoekmachine optimalisatie
Hulpmiddelen zoals Moz Local of BrightLocal helpen je bij het bijhouden van je online aanwezigheid en lokale zoekprestaties.
Heatmaps
Tools zoals Hotjar kunnen heatmaps bieden die laten zien waar bezoekers van je website klikken, scrollen en hun aandacht vestigen. Dit kan helpen bij het begrijpen van gebruikersgedrag.
Geo-targeting voor advertenties
Platforms zoals Facebook Ads, Google Ads en Instagram Ads bieden mogelijkheden voor geo-targeting, zodat je je advertenties alleen aan mensen in je lokale markt kunt laten zien.
Lokale community-evenementen
Neem deel aan lokale evenementen, workshops en netwerkbijeenkomsten om direct in contact te komen met de lokale gemeenschap en hun behoeften te begrijpen.
Lokale Facebook-groepen
Sluit je aan bij lokale Facebook-groepen om gesprekken te volgen en inzicht te krijgen in lokale interesses en problemen.
Klantinterviews en feedback
Organiseer persoonlijke of online interviews met klanten om dieper inzicht te krijgen in hun ervaringen, behoeften en motivaties.
Online en offline marketing
Om je lokale doelgroep te bereiken, maak je het best gebruik van een mix aan mogelijkheden. Daar hoort een online marketingstrategie bij, maar zeker ook het benutten van offline mogelijkheden. Het gaat om je lokale vindbaarheid, om het bereiken van zo veel mogelijk potentiële klanten. Door middel van heel veel verwijzingen tussen je verschillende marketinguitingen, zorg je voor het beste resultaat.
Online marketingtools
- Google Mijn Bedrijf is een essentieel kanaal voor lokale bedrijven. Optimaliseer je Google Mijn Bedrijf-vermelding, voeg nauwkeurige bedrijfsinformatie toe en vraag om positieve beoordelingen van klanten. Dit verbetert je lokale zoekresultaten en zorgt ervoor dat mensen je gemakkelijk kunnen vinden.
- Door je website te optimaliseren voor lokale zoekwoorden (SEO), kun je hoger scoren in lokale zoekopdrachten. Zorg er bij die lokale zoekmachine optimalisatie voor dat je relevante zoektermen met betrekking tot je locatie en branche opneemt in je website-inhoud.
- Platforms zoals Facebook, Instagram en Twitter kunnen zeer effectief zijn voor lokale marketing. Deel lokale evenementen, updates, aanbiedingen en content die relevant is voor je lokale doelgroep. Gebruik ook betaalde advertenties om je berichten aan een specifieke lokale doelgroep te laten zien.
- Met advertentieplatforms als Google Ads en Facebook Ads kun je je advertenties richten op mensen binnen een specifieke geografische regio. Dit is ideaal om je lokale doelgroep te bereiken en verkeer naar je website of fysieke locatie te leiden.
- Bouw een e-maillijst op met klanten en geïnteresseerden in je lokale markt. Stuur gerichte e-mails met lokale nieuwtjes, aanbiedingen en updates om betrokkenheid op te bouwen.
- Creëer inhoud die specifiek gericht is op lokale onderwerpen, evenementen en interesses. Dit kan je helpen om je lokale autoriteit te vergroten en verkeer naar je website te leiden.
- Moedig klanten aan om online beoordelingen achter te laten op platforms zoals Google, Yelp en TripAdvisor. Positieve beoordelingen kunnen je lokale reputatie versterken.
- Maak gebruik van de geolocatiefuncties op platforms zoals Instagram om te laten zien waar je bent en wat je doet. Dit kan helpen om potentiële klanten te werven.
- Maak video’s die lokale evenementen, nieuws en aanbiedingen behandelen. Video’s kunnen zeer boeiend zijn en lokale betrokkenheid vergroten
- Naast Google Mijn Bedrijf, plaats je je bedrijfsinformatie ook op andere lokale bedrijvengidsen en reviewwebsites om je online zichtbaarheid te vergroten.
Offline marketingideeën
Zoals gezegd: de beste resultaten behaal je als je breed werkt aan je zichtbaarheid, dus zowel je online vindbaarheid als je offline aanwezigheid is van belang. Wat kun je doen?
- Neem deel aan lokale evenementen, vakbeurzen en markten om je bedrijf te presenteren en rechtstreeks in contact te komen met potentiële klanten.
- Verspreid gedrukte flyers, brochures en folders in je lokale gemeenschap, bij winkels, bibliotheken en andere openbare plaatsen waar je doelgroep aanwezig is.
- Plaats advertenties of advertorials in lokale kranten en tijdschriften. Dit kan helpen om je zichtbaarheid binnen je lokale markt te vergroten.
- Overweeg het plaatsen van billboards, posters of banners op strategische locaties in je regio om passerende mensen te bereiken.
- Stuur fysieke postkaarten, nieuwsbrieven of promotieaanbiedingen naar huizen in je buurt om lokale aandacht te trekken.
- Als je budget het toelaat, kun je lokale radio- en tv-advertenties overwegen om een breder publiek te bereiken.
- Neem deel aan lokale netwerkevenementen, workshops en seminars om relaties op te bouwen en positieve mond-tot-mondreclame te bevorderen.
- Overweeg om lokale evenementen, sportteams of goede doelen te sponsoren om je naam te associëren met de gemeenschap.
- Organiseer educatieve workshops, lezingen of seminars over onderwerpen die relevant zijn voor je doelgroep. Dit kan je helpen je expertise te tonen en lokale betrokkenheid op te bouwen.
- Benader lokale scholen, verenigingen of clubs om presentaties te geven over je bedrijf of branche.
- Zorg ervoor dat je bedrijfsvoertuigen voorzien zijn van je logo en contactinformatie. Overweeg ook duidelijke bewegwijzering bij je fysieke locatie.
- Werk samen met andere lokale bedrijven om gezamenlijke promoties of evenementen te organiseren.
- Online en offline marketing moeten samenwerken.
Door online en offline marketing te integreren, vergroot je de zichtbaarheid van je bedrijf. Het helpt ook om meerdere ‘touchpoints’ te bieden, wat kan leiden tot een diepere betrokkenheid en loyaliteit van klanten. Zo doe je dat.
- Zorg ervoor dat je merkconsistentie behoudt, zowel online als offline. Dit omvat je logo, kleuren, lettertypen en tone of voice. Een uniforme uitstraling draagt bij aan herkenbaarheid.
- Laat je offline materialen zoals flyers, brochures en posters verwijzen naar je online aanwezigheid, zoals je website, sociale media en specifieke landingspagina’s.
- Voeg QR-codes toe aan je gedrukte materialen, zodat mensen ze kunnen scannen met hun smartphones en rechtstreeks naar relevante online content kunnen worden geleid.
- Gebruik unieke codes op je gedrukte promotiemateriaal en offline advertenties. Klanten kunnen deze codes online invoeren om speciale aanbiedingen of kortingen te ontvangen, wat helpt bij het meten van de effectiviteit van je offline campagnes.
- Promoot lokale evenementen, workshops of acties zowel online als offline. Plaats aankondigingen en updates op sociale media en gebruik gedrukte materialen om mensen op de hoogte te stellen.
- Gebruik online kanalen om verhalen te delen over je betrokkenheid bij lokale evenementen, goede doelen en gemeenschapsinitiatieven die je offline hebt ondersteund.
- Verzamel offline feedback tijdens evenementen, workshops of persoonlijke interacties, en gebruik deze feedback in je online marketingmaterialen, zoals testimonials of klantverhalen.
- Werk samen met lokale bedrijven of partners om cross-promotie te doen. Bijvoorbeeld: bied kortingsbonnen aan voor jouw producten of diensten in de winkels van partners, en vice versa.
- Deel foto’s en video’s van lokale evenementen zowel op je website als op sociale media. Dit geeft mensen een tastbare herinnering en helpt bij het vergroten van je online betrokkenheid.
- Houd bij hoe mensen reageren op je offline en online marketinginspanningen. Gebruik trackingtools en analytische gegevens om inzicht te krijgen in welke kanalen en tactieken het meest effectief zijn.
- Stuur e-mails naar je lokale klantenbestand om hen op de hoogte te houden van zowel offline als online aanbiedingen, evenementen en updates.
- Moedig klanten aan om online deel te nemen aan lokale evenementen die je organiseert. Gebruik sociale media om voor, tijdens en na evenementen betrokkenheid te creëren.
Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!
Veel gestelde vragen
Hoe kan ik mijn lokale doelgroep het beste bereiken?
Identificeer eerst nauwkeurig wie je lokale doelgroep is. Zorg er daarna voor dat je website geoptimaliseerd is voor lokale zoekopdrachten. Creëer inhoud die specifiek gericht is op lokale onderwerpen, nieuws en interesses. Maak gebruik van platforms zoals Facebook, Instagram en Twitter om regelmatig lokale content te delen, evenementen te promoten en interactie aan te gaan met de lokale gemeenschap.
Gebruik platforms zoals Google Ads en sociale media-advertenties om je boodschap specifiek te richten op mensen in je lokale gebied. Organiseer of neem deel aan lokale evenementen, workshops of beurzen om direct in contact te komen met potentiële klanten. Neem deel aan lokale netwerkbijeenkomsten, community-evenementen en verenigingen om relaties op te bouwen en jezelf als lokale ondernemer te introduceren.
Verspreid gedrukte materialen zoals flyers, brochures en direct mail naar huizen en bedrijven in je buurt. Werk samen met andere lokale bedrijven of evenementen om je bereik te vergroten en gemeenschapsbetrokkenheid te bevorderen.
Optimaliseer je website voor lokale zoekwoorden en zorg ervoor dat je bedrijfsinformatie consistent is op online platforms. Moedig tevreden klanten aan om online recensies achter te laten, en gebruik positieve feedback als sociale bewijsvoering. Als je sociale media gebruikt, voeg dan locatietags toe aan je berichten om je lokale betrokkenheid te vergroten.
Welke online marketingkanalen zijn het meest effectief voor lokale bedrijven?
Google Mijn Bedrijf is een absolute must-have voor lokale bedrijven. Platforms zoals Facebook, Instagram en Twitter zijn geweldige kanalen om lokale betrokkenheid te vergroten. Lokale advertenties (Google Ads, Facebook Ads) bieden opties voor geografische targeting.
Moedig tevreden klanten aan om positieve online beoordelingen achter te laten op platforms zoals Google, Yelp en TripAdvisor. Bouw een e-maillijst op van lokale klanten en stuur regelmatig e-mails met lokale aanbiedingen, nieuwtjes en updates. Optimaliseer je website voor lokale zoekwoorden, zodat je hoger scoort in lokale zoekresultaten.
Maak gebruik van de geolocatiefuncties op sociale media om specifieke berichten te richten op mensen binnen een bepaald geografisch gebied. Creëer inhoud die specifiek gericht is op lokale onderwerpen, evenementen en interesses. Dit kan variëren van blogposts tot video’s.
Lokale directories en bedrijvengidsen: Zorg ervoor dat je bedrijfsvermelding up-to-date is op lokale directories zoals Yelp, Foursquare en andere relevante platforms. Google Local Services Ads is een specifiek advertentieprogramma van Google voor lokale dienstverlenende bedrijven. Overweeg om te adverteren op apps zoals Waze, die gebaseerd zijn op de locatie van gebruikers.
Moet ik me richten op online of offline marketing, of beide?
Het is simpele antwoord is: doe allebei! Je potentiële klanten zijn zowel online als offline te vinden. Door online en offline marketing te integreren, vergroot je de zichtbaarheid van je bedrijf. Het helpt ook om meerdere ‘touchpoints’ te bieden, wat kan leiden tot een diepere betrokkenheid en loyaliteit van klanten.
Verwijs online naar offline aanbiedingen een andersom. Deel verhalen uit je bedrijf online, gebruik QR-codes en acties om de online en offline wereld aan elkaar te verbinden. Feedback verzamelen kan zowel online als offline, en zo is er veel meer mogelijk.
Hoe kan ik de resultaten van mijn lokale marketinginspanningen meten?
Definieer eerst specifieke, meetbare doelen voor je lokale marketingcampagnes. Dit kunnen doelen zijn zoals het aantal nieuwe klanten, websiteverkeer, online beoordelingen of deelnemers aan lokale evenementen.
Maak gebruik van webanalyse-instrumenten zoals Google Analytics om het verkeer naar je website te volgen. Implementeer conversietracking op je website om te meten hoeveel bezoekers daadwerkelijk acties ondernemen, zoals het invullen van een contactformulier, het plaatsen van een bestelling of het bellen van je bedrijf.
Gebruik de Insights-functie van Google Mijn Bedrijf om te zien hoe mensen je bedrijf hebben gevonden, hoe vaak ze hebben gebeld en waar ze vandaan komen. Analyseer de statistieken van je sociale media-accounts om te zien welke berichten het meest betrokkenheid genereren, welke tijden het beste zijn om te posten en wie je volgers zijn.
Volg de open- en klikpercentages van je e-mailcampagnes om te zien hoe goed ze presteren bij je lokale doelgroep. Controleer regelmatig je positie in lokale zoekresultaten voor relevante zoekwoorden. Monitor je online beoordelingen en reacties om te begrijpen hoe klanten je bedrijf ervaren en om eventuele problemen of kansen te identificeren.
Houd verkoopcijfers en conversies bij die rechtstreeks verband houden met je lokale marketinginspanningen. Houd bij hoeveel mensen naar je lokale evenementen komen, gebruikmaken van aanbiedingen en zich aanmelden voor je lokale nieuwsbrief.
Luister naar klantfeedback, zowel online als offline, om inzicht te krijgen in hoe klanten je bedrijf ervaren en waar verbeteringen mogelijk zijn. Voer A/B-testen uit met verschillende marketingboodschappen, aanbiedingen of benaderingen om te zien welke variant het beste presteert bij je lokale doelgroep.
Welke rol speelt klantloyaliteit bij lokale marketing?
Loyaliteit zorgt ervoor dat tevreden klanten regelmatig bij je terugkomen voor herhalingsaankopen. Loyaliteit moedigt ook klanten aan om positieve mond-tot-mondreclame te doen. Klantloyaliteit kan leiden tot positieve online beoordelingen en recensies van klanten.
Loyaliteitsprogramma’s en herhalingsaankopen zijn vaak kosteneffectiever dan het aantrekken van nieuwe klanten. Loyaliteit moedigt klanten aan om feedback te geven over hun ervaringen met je bedrijf. Dit helpt je om te begrijpen wat goed gaat en waar verbeteringen nodig zijn, waardoor je je aanbod kunt afstemmen op de behoeften van je klanten.
Loyaliteit creëert een gevoel van verbondenheid tussen je bedrijf en de lokale gemeenschap. Dit kan leiden tot sterke relaties en betrokkenheid binnen de gemeenschap. Dat opent de deur voor cross-selling en upsellingmogelijkheden. Klanten die jouw bedrijf vertrouwen, zijn eerder geneigd om aanvullende producten of diensten van je te kopen.
Loyaliteit helpt bij het opbouwen van duurzame klantrelaties. Hoe langer klanten loyaal blijven aan je bedrijf, hoe waardevoller ze worden in termen van levenslange klantwaarde. Een ander voordeel van loyaliteit is dat ze klanten minder gevoelig kan maken voor prijsveranderingen. Loyaliteit gaat vaak verder dan alleen prijs en klanten zijn bereid om iets extra’s te betalen voor de waarde die ze van je bedrijf krijgen.
Author: Jamie Reyes
Last Updated: 1702457403
Views: 1269
Rating: 4.2 / 5 (99 voted)
Reviews: 80% of readers found this page helpful
Name: Jamie Reyes
Birthday: 2015-01-28
Address: 015 Tina Turnpike Suite 958, Loribury, KY 58308
Phone: +4407679987720517
Job: Museum Curator
Hobby: Aquarium Keeping, Chess, Pottery, Camping, Playing Piano, Gardening, Writing
Introduction: My name is Jamie Reyes, I am a unguarded, accomplished, strong-willed, vivid, striking, exquisite, resolute person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.